Recicleaza pentru un mediu curat!

Stiati ca...?

 

 • Fiecare roman produce in medie, putin peste 1 kg de deseuri zilnic, adica aproape 400 kg pe an, ceea ce inseamna peste 1 metru cub pe an?
 • Daca reciclam 1 tona de hartie, salvam de la taiere cam 17 copaci maturi (1.41 tone de lemn masiv)?
 • Daca reciclam 1 tona de deseuri de plastic, economisim cel putin jumatate de tona de petrol brut si cel putin 0.2 tone de gaz natural?
 • Daca reciclam 1 tona de sticla, economisim cel putin 0.66 tone de nisip si 0.1 tone de calcar?
 • Prin reciclarea corecta a DEEE sunt recuperate o  serie de materii prime secundare pe care le vom regasi in produse noi?
 • Daca reciclam 1 milion de telefoane mobile recuperam 250 kg de argint, 24 kg de aur, 9 kg de paladiu si 9 tone de cupru?
 • Daca reciclam 10.000 televizoare, recuperam 130 tone sticla, 30 tone de plastic, 25 tone de fier si 10 tone de cupru?
 • Prin reciclarea corecta a DEEE sunt recuperate materii prime secundare pe care le vom regasi in produse noi?
 • Sunt baterii si acumulatori care, aruncati la intamplare, pot cauza incendii?
 • DEEE contin substante toxice precum mercur si alte metale grele sau diverse bromuri si ca toate acestea, chiar si in cantitati mici, polueaza solul, apa si aerul?
 • Daca stingem lumina la parasirea unei incinte, salvam energie electrica dar si bani?
 • La fel se intalmpla si daca stingem calculatorul, televizorul si alte echipamente cand nu le mai folosim.
 • Fiecare gest al fiecaruia dintre noi conteaza PENTRU UN MEDIU CURAT!Ce sunt deseurile?

Orice substanta sau orice obiect pe care detinatorul le arunca sau are intentia sau obligatia de a se debarasa de ele.


Cum colectam separat deseurile?

In Romania exista obligatia colectarii separate a deseurilor reciclabile. Obligatia aceasta o avem atat acasa, cat si la serviciu sau la scoala. Colectarea trebuie sa se faca in recipiente separate.
Ati intalnit cele 3 containere destinate colectarii selective in Romania?
Ele sunt colorate inAlbastru -Hartie Galben -Plastic & Metal Verde - Sticla


Ce inseamna DEEE?

DEEE inseamna deseuri de echipamente electrice si electronice. Exemple de DEEE: frigidere, masini de spalat, televizoare, computere, radiouri, roboti de bucatarie, jucarii care au mecanism actionat electric, etc.
Stiati ca atunci cand cumparam un echipament nou putem preda la magazinul respectiv echivalentul vechi?
Daca magazinul face livrari la domiciliu, atunci echipa de livrari este obligata sa preia echipamentul vechi, in cazul in care clientul doreste. De exemplu, daca avem acasa un fier de calcat vechi, care nu mai functioneaza, mergem cu el la magazinul de unde vrem sa achizitionam unul nou si il predam acolo pe cel vechi. Acesta se numeste schimb 1 la 1 si este detaliat in HG 1037/2010, legea care se refera la gestionarea corecta a deseurilor de echipamente de electrice si electronice.
In fiecare echipament electric sunt inglobate o serie de elemente chimice. In momentul in care echipamentele respective devin deseuri, aceste elemente au un mare potential in a polua mediul si deci afecta sanatatea oamenilor, plantelor si animalelor.
Totodata, o gama larga de componente pot fi recuperate si refolosite din aceste deseuri, daca sunt colectate si reciclate corect. Poti contribui la stoparea poluarii si la o reutilizare corecta si eficienta a resurselor daca predai deseurile de echipamente electrice si electronice la punctele de colectare special destinate. Poti afla cel mai aproape punct de colectare accesand aceasta pagina. 


Ghid pentru debarasarea corecta a DEEE:

Pentru a va debarasa corect de aceste DEEE, accesati aceasta pagina.
 

         
 


 

Care este ciclul de viata a unui EEE?

        
 


Pentru a va debarasa corect de aceste DEEE, accesati aceasta pagina.


 

Ce inseamna DBA?

Deseurile de baterii si acumulatori, pe scurt DBA, sunt o alta categorie importanta  de deseuri, deoarece acestea contamineaza solul, apa si aerul prin continutul lor.  Este esentiala predarea lor catre colectori autorizati.  

 

Cine este ECOPOINT?

   Asociatia ECOPOINT a fost infiintata la finalul anului 2009 din dorinta de a-si aduce o contributie importanta la protejarea mediului inconjurator si pentru a veni in ajutorul tuturor partenerilor sai, in calitate de organizatie colectiva de preluare si coordonare a responsabilitatilor privind realizarea obiectivelor anuale de colectare, reutilizare, reciclare si valorificare a deseurilor de echipamente electrice si electronice (DEEE).

ECOPOINT are ca obiectiv principal preluarea obligatiei de gestionare a deseurilor de echipamente electrice si electronice (DEEE) de la producatori/importatori in vederea indeplinirii obligatiilor acestora in ceea ce priveste colectarea, reciclarea/reutilizarea si valorificarea deseurilor de echipamente electrice si electronice (DEEE), urmarind, de asemenea, imbunatatirea performantelor privind mediul ale tuturor operatorilor implicati in ciclul de viata al echipamentelor electrice si electronice, precum producatori, distribuitori si nu in ultimul rand, consumatori.

 

ECOPOINT si VITACOM ELECTRONICS Impreuna Pentru un Mediu Curat!

 

 

 • Share: